Ga naar de inhoud
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Aan welke knoppen draai je?

Elke dijk is anders. En een dijk veiliger maken, kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld vooral inzetten op het steviger maken van de dijk. Of je focust je op zorgen dat de golven minder krachtig zijn en daardoor de dijk minder belasten. Er zijn verschillende knoppen waaraan je kunt draaien voor dijkveiligheid. Elk met hun voor- en nadelen. In het dijkontwerp weegt de ingenieur voor een specifieke dijk allerlei factoren af om te komen tot de ideale mix.

  • Knop 1: de hydraulische belasting verkleinen
  • Knop 2: de sterkte vergroten
  • Knop 3: de levensduur optimaliseren

1. De hydraulische belasting verkleinen

Tijdens een storm kunnen extreem hoge golven optreden. Niet alleen op zee, maar ook in meren en andere wateren. Tegelijkertijd kan de wind zorgen voor opstuwing van de waterstand tot extreme hoogte. En bij grote hoeveelheden regen in het stroomgebied van een rivier of een meer, kan de waterstand sterk stijgen. De golven slaan dan tegen, of zelfs over de dijk.

Je kunt het effect van die golven kleiner maken. Bijvoorbeeld met een golfbreker. Andere mogelijkheden zijn een flauwer of ruwer dijktalud (aan de hoogwaterkant) of het aanleggen van een buitenberm. Ook combinaties van deze maatregelen zijn mogelijk.

 

 

DP0175_tdf-20080301_060 A4

2. De sterkte van de dijk vergroten

De kans op een overstroming wordt bepaald door de waterbelasting tegen de dijk en de sterkte van de dijk. Je kunt deze sterkte op verschillende manieren vergroten. Bijvoorbeeld door een damwand aan te brengen in de dijk. Of door een binnenberm aan te leggen.

DP0042__DSC00991

3. De levensduur optimaliseren

Dijken ontwerp je met een bepaalde levensduur. De meest optimale levensduur verschilt per situatie. Een groene rivierdijk wordt meestal ontworpen met een levensduur van 50 jaar. Harde constructies worden meestal berekend voor een levensduur van 100 jaar. Soms is het ook korter: 25 jaar of zelfs minder. In dat geval wordt vaak gekozen voor een dijk met een adaptief ontwerp. Deze kun je, als de levensduur voorbij is, makkelijk weer ophogen.

0NEW-HoogWater_Zomer21_Wessem3GerPeeters