Ga naar de inhoud
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

‘Wij inwoners hebben vaak geen idee waar het bij een dijkversterking over gaat. Dat ligt niet aan onze intelligentie, maar aan de procedures, technieken en de projectopzet die overlopen van de onbekende begrippen. Die maken het moeilijk om goed aangesloten te blijven. Toch is het belangrijk om betrokken te zijn. Het gaat over je directe leefomgeving.

In het dorp Herwijnen woon ik in de kern van een dijkproject. Ik praat mee over de plannen die gemaakt worden. Wederzijds vertrouwen is daarbij het belangrijkst. Het gevoel dat inwoners en het waterschap er samen voor gaan. Eerst gaat het om hoofdlijnen en om de kansen om ambities en ideeën van anderen in het gebied te koppelen aan de dijkversterking. Dan speelt de vraag wat we voor elkaar kunnen betekenen. Alles draait om aandacht voor kansen en kennis.

Inwoners hebben lokale kennis en wensen; het waterschap heeft een grote, ingrijpende klus te klaren. Het is de kunst om hierin de win-winsituatie te vinden. Als je slim combineert kun je namelijk tegen dezelfde kosten meer voor elkaar krijgen.

"Inwoners hebben lokale kennis en wensen; het waterschap heeft een grote, ingrijpende klus te klaren. Het is de kunst om hierin de win-winsituatie te vinden."

Als inwoner is het een kwestie van tijd energie investeren. Wees alert en wacht niet af. En let goed op zodra de hooflijnen van de plannen worden vertaald naar concrete uitvoeringsmaatregelen. Dat is hét moment om scherp te zijn. Weet wat er staat te gebeuren op en om jouw perceel. Blijf betrokken en vraag toelichting bij onduidelijkheden. Als je meepraat, heb je invloed.’