Ga naar de inhoud
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

‘In Nederland zijn geen onveilige dijken: ze worden jaarlijks geïnspecteerd door het waterschap en er wordt preventief onderhoud uitgevoerd. Doorlopend kijken we of een dijk nog veilig genoeg is om ons voldoende te beschermen. De regels hiervoor zijn best streng. Terecht, want we zijn een kwetsbaar land en het gaat om onze veiligheid.

De kans dat een dijk doorbreekt is klein, maar het mogelijke gevolg is verschrikkelijk groot. Daarom werken we continu aan onze bescherming. Hierbij kijken we met de kennis van nu naar de toekomst. Zo onderzoeken we de richting en kracht van de golven tijdens stormen. Ook houden we rekening met klimaatverandering en zeespiegelstijging. Deze informatie nemen we mee in berekeningen voor de hoogte en de sterkte van een dijk, zodat de kans op een overstroming voldoende klein is.

"De kans dat een dijk doorbreekt is klein, maar het mogelijke gevolg is verschrikkelijk groot. Daarom werken we continu aan onze bescherming. "

Dat betekent dat er bij een extreme storm best wat water over de dijk mag gaan. Dat is vervelend, maar het is nog geen overstroming. Het belangrijkste is dat de dijk op zijn plek blijft liggen. In onze rekenmodellen moeten we soms aannames doen, omdat we nú een dijk maken voor langere tijd. Dat vergt verstandige keuzes vanwege onzekerheden als zeespiegelstijging.’