Ga naar de inhoud
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

‘Vroeger was het overzichtelijk: je had het water, daarnaast de dijk en daarachter de polder. Als de dijk niet meer veilig genoeg was, had je voldoende ruimte om deze te verhogen of te verbreden – of allebei.

Tegenwoordig staat de dijk voor zo veel meer. Kijk bijvoorbeeld naar Schellingwoude: langs dit kleine stukje dijk heb je te maken met huizen, woonboten, een fietsbrug en fietspad, een haven, recreatie, scheepsvaart, de Oranjesluizen, wegen, de tunnelbak van de A10, parkeerplaatsen en meer. Dat maakt werken aan de dijk een ingewikkelde puzzel. Als je aan een van deze elementen komt, dan komt alles in beweging. Je kunt hier niet alleen de dijk verbeteren, daarvoor is er te weinig ruimte.

" Dat maakt werken aan de dijk een ingewikkelde puzzel. Als je aan een van deze elementen komt, dan komt alles in beweging."

Daarom maken we waterveiligheid onderdeel van een groter geheel en combineren we de opgave voor waterveiligheid met andere opgaven. Zo benutten we kansen om de omgeving mooier te maken. Dat lukt als inwoners zo vroeg mogelijk vertellen waar het in hun woonomgeving over gaat. Wat typeert het gebied en wat is er belangrijk in de omgeving?

Als we dat weten, kunnen we er rekening mee houden in de te maken plannen. Een goede en open samenwerking is daarbij essentieel. Inwoners kennen het gebied en weten wat er belangrijk is. Ik zie ze dus als mijn projectcollega’s: we hebben samen een dijk te fiksen!’