‘Samen zorgen we voor sterke dijken’
Om ons land te beschermen tegen hoogwater, moeten we voor 2050 ruim 2000 kilometer dijken versterken. Dat gebeurt vanuit het Hoogwaterbeschermingsprogramma, waarin 21 waterschappen en Rijkswaterstaat samenwerken aan deze grootste dijkoperatie sinds de Deltawerken.
Om dat voor elkaar te krijgen, gaat de komende jaren op steeds meer plekken de schop in de grond. Het werken in achtertuinen is hierbij soms onvermijdelijk. Want de dijk staat middenin de samenleving, letterlijk en figuurlijk. Dijkversterking heeft altijd impact op de omgeving. Daarom is het belangrijk mensen nadrukkelijk te betrekken bij de plannen om een dijk te verbeteren. Waterschappen zetten zich daar actief voor in, maar eerlijk is eerlijk: het verbeteren van een dijk is complex.
Er gaat een hele wereld schuil achter die berg zand. En er zijn zoveel technische oplossingen denkbaar. Hoe komen we tot het beste en meest betaalbare resultaat, liefst zo duurzaam mogelijk? En hoe zorgen we ervoor dat we een mooie dijk teruggeven aan het gebied, waarbij kansen uit de omgeving ook zijn benut? Het antwoord op deze vraag vraagt tijd en geduld. Het duurt gemiddeld zeven jaar voordat een dijk is verbeterd. Dat is een lange tijd om betrokken te blijven. Ik realiseer me dat we hiermee veel van bewoners vragen. Toch roep ik op om die handschoen op te pakken. Want alleen met elkaar kunnen we dijken versterken die veilig zijn tegen hoogwater en die passen binnen het landschap. Samen zorgen we voor sterke dijken.